WORKSHOP COMFORTABEL ZINGEN


Balans
Balans
Balans
Balans

COMFORTABEL ZINGEN

Gewoon een beetje gedachteloos voor je uit zingen is niet zo ingewikkeld; heel precies die bepaalde noot met die bepaalde klinker met die bepaalde klank zingen is een stuk lastiger. Als de eisen die je stelt preciezer worden, schakel je steeds meer over op bewust aansturen in plaats van gebruik te maken van je automatische piloot. In deze workshop gaan we op zoek naar een goede balans tussen deze twee manieren, met een zo groot mogelijke rol voor de laatste; de automatische piloot regelt het proces efficiënter, met minder moeite en dus comfortabeler.

WANNEER KIES JE VOOR DEZE WORKSHOP?

Je kiest voor deze workshop als je geïnteresseerd bent in zangtechniek. Een goede techniek betekent voor mij: het vermogen om zo te kunnen klinken als jij wilt, terwijl je de conditie van je stem verbetert of onderhoudt. Een zanger(es) bespeelt als het ware een instrument dat onzichtbaar is. Het is daarom de kunst om goed te leren horen en voelen wat je doet. Er zijn altijd al bepaalde gewoontes in het stemgebruik aanwezig. Sommige daarvan zijn heel handig, andere kun je beter leren aanpassen. Ik werk in deze workshop zoveel mogelijk vanuit de goede gewoontes die je al hebt, om van daaruit de minder goede gewoontes te kunnen verbeteren. Met een goede techniek kan zingen nog steeds hard werken zijn voor de betrokken spieren, maar voor de zanger voelt het vanzelfsprekend en gemakkelijk. Daar werken we uiteindelijk naar toe.

VOOR WIE IS DIT EEN GESCHIKTE WORKSHOP?

Je moet voor deze workshop in staat zijn om zelfstandig een lied in te studeren. Tijdens het eerste deel van de workshop diepen we gezamenlijk het onderwerp uit en doen oefeningen om het ook aan den lijve te ervaren. Na de pauze zingen de deelnemers om de beurt het door hen ingestudeerde lied, waarbij we het geleerde meteen in praktijk brengen. Door deze individuele benadering is de workshop geschikt voor alle niveau’s, van beginner tot professional.