WORKSHOP GROOVIN’


Ritme
Ritme
Ritme
Ritme

Workshop Groovin’

Als je in een bepaald lied moeite hebt om de tekst van een bepaalde regel te zingen, dan is het vaak het ritme dat je lastig vindt. Als je de tekst wel uit kunt spreken als je hem in alle rust hardop leest is de tekst zelf niet het probleem; het is het ritme en wellicht het tempo waarin de tekst gezongen moet worden.

Voor veel zangers ligt de focus vooral op melodie en/of tekst.  Dat zijn ook heel belangrijke aspecten, maar musiceren is meer dan een melodie en een tekst zingen. Ritme is een sterk verbindende factor bij samenspelen of –zingen. Als het ritmisch ‘loopt’ voelt het alsof je elkaar draagt. Ritme is daarnaast een krachtig middel om mensen in beweging te krijgen. Hiermee gaan we in deze workshop aan de slag.

WANNEER KIES JE VOOR DEZE WORKSHOP?

Je kiest voor deze workshop als je je muzikaliteit wilt voeden. Muziek brengt mensen in beweging, op allerlei manieren. Je fantasie wordt geprikkeld door een mooie melodie – je kunt niet stil blijven zitten bij een lekker ritme – je hoort een lied van vroeger en bent weer even terug in de tijd. Tegelijkertijd bestaat muziek uit een hele serie statische afspraken: een vierkwartsmaat bevat precies vier tellen, niet meer en niet minder – de toonsoort A-majeur heeft 3 kruisen, altijd. Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen de regels volgen en je fantasie de vrije loop laten. Ik vind het belangrijk om de regels te leren kennen en te kunnen toepassen; daarna kun je de regels loslaten uit vrije keuze in plaats van uit onmacht.

Timing, frasering, groove, dynamiek, articulatie, tempo, vormgevoel, het zijn belangrijke muzikale beginselen die allemaal op de een of andere manier met ritme te maken hebben en aan het eind van deze workshop zul je op zijn minst begrijpen wat ze betekenen. Je krijgt handvatten waarmee je deze begrippen meer inhoud kunt geven en kunt blijven oefenen, ook na de workshop. Zo leer je niet alleen beter samenspelen, maar ook zelf duidelijker en interessantere muzikale keuzes te maken.

VOOR WIE IS DIT EEN GESCHIKTE WORKSHOP?

Je moet voor deze workshop in staat zijn om zelfstandig een lied in te studeren. Je hoeft niet per se noten te kunnen lezen. Tijdens het eerste deel van de workshop diepen we gezamenlijk het onderwerp uit en doen oefeningen om het ook aan den lijve te ervaren. Na de pauze zingen de deelnemers om de beurt het door hen ingestudeerde lied, waarbij we het geleerde meteen in praktijk brengen. Door deze individuele benadering is de workshop geschikt voor alle niveau’s, van beginner tot professional.