WORKSHOP HOOG EN HARD


vogel
vogel
vogel
vogel

WORKSHOP HOOG EN HARD

Veel pop-, soul- en musicalrepertoire vraagt om een behoorlijk volume in de hoogte. Je kunt je stem flink forceren als je daaraan probeert te voldoen. In de workshop Hoog en Hard leer je hoe je je stem gezond kunt houden en toch zodanig kunt trainen dat je deze veeleisende techniek kunt toepassen.

WANNEER KIES JE VOOR DEZE WORKSHOP?

Je kiest voor deze workshop als je geïnteresseerd bent in zangtechniek. Een goede techniek betekent voor mij: het vermogen om zo te kunnen klinken als jij wilt, terwijl je de conditie van je stem verbetert of onderhoudt. Als je vordert als zanger(es), wordt je meestal preciezer in hoe je wilt klinken. Het kan gaan over het uitbreiden van je bereik in de hoogte of in de laagte, over het vermogen om heel hard of heel zacht te kunnen zingen, over het vermogen om abrupt of juist geleidelijk te schakelen tussen hard en zacht of hoog en laag, over een lichtere klankkleur of juist een warmere toon, enzovoort. In deze workshop gaan we flink aan de slag om je handvatten te geven om je techniek te verbeteren met als eerste doel veilig volume te kunnen produceren in de hoogte.

Werken aan techniek betekent ook meer kennis opdoen over hoe je instrument werkt. We werken in deze workshop veel aan oefeningen waarmee je spieren in het strottenhoofd traint om sterk en soepel samen te werken. Ik laat je ook zien (op plaatjes, filmpjes en een kunststof model) hoe een strottenhoofd eruit ziet van binnen. Daarnaast werken we aan adem en lichaamshouding. Een goede techniek krijg je meestal niet cadeau, maar vraagt om regelmatig oefenen. In deze workshop leer je oefeningen waarmee je je stem-workout vorm kunt geven. Met een goede techniek kan zingen nog steeds hard werken zijn voor de betrokken spieren, maar voor de zanger voelt het vanzelfsprekend en gemakkelijk. Daar werken we uiteindelijk naar toe.

VOOR WIE IS DIT EEN GESCHIKTE WORKSHOP?

Je moet voor deze workshop in staat zijn om zelfstandig een lied in te studeren. Tijdens het eerste deel van de workshop diepen we gezamenlijk het onderwerp uit en doen oefeningen om het ook aan den lijve te ervaren. Na de pauze zingen de deelnemers om de beurt het door hen ingestudeerde lied, waarbij we het geleerde meteen in praktijk brengen. Door deze individuele benadering is de workshop geschikt voor alle niveau’s, van beginner tot professional.