Zaterdag 21 mei 2022 gaat het gebeuren! Jubel-eum: een festival over zingen.

Het festival vindt plaats in De Loods, Neutronstraat 3 in Groningen. Er is een middagfeest van 14 tot 18 uur en een avondfeest van 19.30 tot 23.30 uur. Tussendoor kunnen je lekker blijven hangen in de Loods, hetzij in de tuin, hetzij in de zaal. Je kunt er eten, drinken en bijkletsen. Maar je kunt er natuurlijk ook even tussenuit piepen.

We hebben Students on Stage: huidige cursisten die laten horen waar ze mee bezig zijn. We hebben Memory Lane: een auditief fotoalbum, liedjes met een speciale herinnering. We hebben A Meezing Moment: het publiek kan naar hartelust meezingen. We hebben Samen: liedjes die we met z’n allen kunnen zingen. En wees niet bezorgd, de teksten staan op een scherm zodat je zo mee kunt doen. Onderaan deze pagina laat ik zien welke liedjes we hiervoor hebben uitgezocht. En we hebben Stel je voor!: mensen die ooit betrokken waren of nu betrokken zijn bij Zing Je Eigen Lied en hun eigen podiumact laten zien.

Er zijn kaarten verkrijgbaar aan de deur voor € 15 euro voor het middag- of het avondfeest. Als je na het middagfeest wilt blijven kun je je kaart voor € 7,50 upgraden naar een passe-partout.

Hieronder stel ik alvast de mensen voor die meedoen in de rubriek Stel je voor!

Jankobus Seunnenga

Jubeleum Middag

Poëet en droogkloot

Sinds Jankobus Seunnenga in 2009 solo is gegaan, heeft hij een aantal prachtige en door de pers zeer goed ontvangen cd’s gemaakt. Deze Friese oerpunker, die in 2012 het ‘Dreents Liedtiesfestival’ won, verwierf bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, door muziekkrant OOR betiteld als de beste punkband die Nederland ooit heeft gehad, en het A.D.H.D.-country- & folkduo Pigmeat.

Op het ogenblik is Jankobus druk bezig met het promoten van zijn nieuwe cd: De op muziek gezette dichtbundel ‘Fabels met kleurkrijt’ van Simon Vestdijk.

https://www.jankobusseunnenga.nl/?cat=3

VET!!

Jubeleum Middag

VET!! is een soulful vrouwenkoor uit Groningen van 14 zangeressen, die naast 3- en 4-stemmige koorpartijen ook solo zingen. Repertoire: pop en soul met een VET!!-te sound.

https://www.facebook.com/popkoorvet/

Daisz

Jubeleum Middag

Happydaisz

‘Vrolijke dagen, blije Daisy’, de naam Happydaisz vat mijn missie in de muziek en mijn persoonlijkheid wel samen. Ik probeer moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken en deel graag mijn visie en ervaringen om ook de mooie dingen te blijven zien.

Natuurlijk ben ik niet altijd ‘Happy Daisz’ en dat mag er zeker zijn, maar het doel van mijn muziek is om je er net even dat stukje beter uit te laten komen, dan dat je erin ging.

‘Dus voor iedereen voor wie het leven ook geen rechte lijn is, hang in there! Het is waarschijnlijk slechts een hindernis.’

happydaisz.nl

Daisy is psycholoog en zangeres en staat ook bekend als de ‘Tik-tok-psycholoog’. Ze richt zich voornamelijk op jongeren.

Melodiva

Jubeleum Middag

Melodiva

Judith van Dijk, Gemma Coughlan en Francis Wijma vormen samen de a-capella groep Melodiva
Een ieder van ons zingt al jaren in een koor en of/band. We hebben elkaar ontmoet bij een popkoor in Groningen. Omdat we voor bijzondere gelegenheden wel eens samen iets zongen en onze stemmen heel goed bij elkaar bleken te passen, leek het ons fantastisch om een a-capella groepje te vormen. Uiteindelijk werd het onze passie om er iets mee te doen.

We besloten ons geheel aan onze nieuwe uitdaging te gaan wijden en in 2018 hadden we onze eerste try-out. De reacties waren lovend, voor ons een reden te meer om door te gaan. We zijn continu bezig ons repertoire te verbeteren en uit te breiden, òòk met muziek voor bijzondere gelegenheden… zodat we met trots kunnen zeggen: wij zijn MELODIVA.

https://www.facebook.com/4acapella

Alice Altink

Jubeleum Avond

Alice Altink

Hoewel aanvankelijk toneelspelen mijn passie was, is dat gaandeweg steeds meer uitgemond in zingen en het mooiste vind ik om een muzikale show in elkaar te zetten, waarbij mijn toneelervaring goed van pas komt. Een onderdeel van mijn repertoire is bijvoorbeeld een programma met de geschiedenis van de Bossa Nova en de geschiedenis van de BluesThe Grand Ladies of Jazz show is al een aantal malen met veel succes ontvangen en is nog steeds in te zetten. De volgende show The Grand Diva’s of Song zit in de pijplijn.

Hoewel ik vele jaren in het partycircuit feestjes heb opgeluisterd, met onder andere dansmuziek, gaat mijn hart nu meer uit naar het geven van kleine persoonlijke voorstellingen of een wat groter concert.

alicealtink.nl

Thursday@8

Jubeleum Avond

Thursday@8

Thursday@8 heeft een lange ontstaangeschiedenis, waarvan we op Jubeleum een deel meekrijgen in de Memory Lane. Meinie begon ongeveer 25 jaar geleden bij Zing Je Eigen Lied, Siebien en Mirjam volgden een paar jaar later. Ze hebben altijd in groepjes gezongen, hoewel niet altijd met z’n drieën in dit groepje.
Sinds een aantal jaren vormen zij een band, samen met Menno Bouter op gitaar en Gea Bouter op de bas. Ze treden regelmatig op. Afgelopen jaar maakten de zangeressen deel uit van de show The grand diva’s of song van Alice Altink. Corona heeft deze show meerdere keren in de wielen gereden, maar op Jubeleum kun je een heel klein stukje van de show zien en er komen ongetwijfeld nieuwe data!

Bert Kremer

Jubeleum Avond

Bert Kremer

Bert zingt, schrijft, vertaalt en hertaalt. Teksten zijn belangrijk voor Bert, met elk lied heeft hij iets te zeggen. Of het nu een klein, persoonlijk liefdeslied is of een geo-politiek vraagstuk aan de orde stelt, Bert vertelt altijd een verhaal.

Van 24 april t/m 4 mei 2022 is Bert te zien in het programma Ik ben de Ander (vrijheid in verbondenheid).

https://www.facebook.com/photo?fbid=2322619967878032&set=a.195316600608390

FunBasedBluesband

Jubeleum Avond

FunBasedBluesBand

De FunBasedBluesBand is precies wat de naam zegt: een bluesband die is gebouwd op het plezier in spelen. Misschien is het daarom dat ze het al jarenlang ‘volhouden met elkaar’. Het is niet altijd even gemakkelijk om bandjes bij elkaar te houden, maar plezier blijkt een stevig fundament te zijn.

De bezetting is:

Drums (Gjalt Gjaltema)
Bas (Erik Nieswaag)
Toetsen (Garmt Dusseljee)
Sologitaar (Wietse de Jong)
Slaggitaar (Fred v.d. Brink)
Zang (Henny Luppes, foto)

Voor Jubeleum hebben ze ons hun mooiste bluesjes beloofd!

Anja Poelma

Jubeleum Avond

Anja Poelma

Anja is een creatieve duizendpoot. Ze acteert, speelt gitaar, zingt en doet een opleiding regie.  Daarnaast heeft ze een wekelijks cultuurprogramma bij Omroep Hogeland: Cult-uurtje. Voor dit programma interviewt ze kunstenaars van elke denkbare discipline, van beeldhouwers tot musici, van edelsmeden tot filmmakers. Het enige dat al deze kunstenaars met elkaar gemeen hebben is een band met het Hogeland. En hun aanwezigheid in Cult-uurtje natuurlijk.

Had ik al gezegd dat Anja ook liedjes schrijft?  Vaak met een lach en een knipoog, soms wat serieuzer. Op Jubeleum laat zij een aantal eigen liedjes horen en zorgt ook voor A Meezing Moment!

https://www.youtube.com/channel/UCtw3tLGNDIehULZkq_lzDtw/featured

José Bruining

Jubeleum Avond

José Bruining

In mijn studententijd in Groningen heb ik de jazz ontdekt en deze muziek heeft me nooit meer losgelaten.  Ik ga op in het samenspel en geniet van de mogelijkheden om met improvisatie en scat van ieder stuk een nieuwe versie te maken. Een mooie ballad, een stukje swing of zomerse latin: alles heeft zijn eigen charme, die ik graag met u wil delen.

Naast jazz zing ik ook graag een breed repertoire, waarbij ik altijd probeer om mijn eigen draai aan een liedje te geven. In mijn solo-optredens zing ik vooral bekende en onbekende luisterliedjes, van Neil Young tot Seal en van Boudewijn de Groot tot Carole King. Ik vind het daarnaast ook erg leuk om me nieuwe liedjes eigen te maken als u dat zou wensen.

http://www.josebruining.nl/wordpress/over-jose/

De Loods

Hierbij een kleine indruk van de prachtige locatie waar wij feest gaan vieren. Ik droomde van een locatie waar je lekker buiten kunt zitten bij mooi weer, met genoeg ruimte om binnen te kunnen zitten bij slecht weer en met de mogelijkheid om de zaal flexibel te kunnen indelen naar het aantal bezoekers. En kijk nou, ik kreeg alles waar ik van gedroomd had! Bovendien mogen we gebruik maken van een goede installatie + geluidsman, twee podia, een scherm en licht.

Carmen Bentzon Fotografie

Jubeleum Middag en Avond

Carmen Bentzon

Carmen zal als fotografe de hele dag aanwezig zijn om een beeldverslag te maken van ons feest! Voor Carmen is het een tikje anders dan anders denk ik, want zij heeft gespecialiseerd in het fotograferen van mensen en hun dieren. Je vindt hier prachtige voorbeelden van op haar FB-pagina. Op Jubeleum verwacht ik weinig dieren, maar mensen genoeg :-).  Na afloop kun je via een link de foto’s bekijken en een foto zonder logo bij Carmen nabestellen in alle formaten.

https://www.facebook.com/CarmenBentzonFotografie/

Musici

Een onmisbaar onderdeel van Jubeleum zijn de geweldige muzikanten die komen spelen. Ik prijs mij gelukkig met mijn twee vaste bands: SoulFood en Aretha Tribute, niet in de laatste plaats omdat het elke keer weer een feest is om met deze mensen te mogen spelen. Beide bands verlenen medewerking aan Jubeleum: ’s middags SoulFood, ’s avonds Aretha Tribute.

Ik stel ze hieronder aan je voor!

Arnout Baard

Jubeleum Middag

Arnout Baard

Arnout speelt zowel contrabas als elektrische bas. Hij is een enorm veelzijdige bassist die in elke stijl een solide ritmische basis legt waarop het heerlijk zingen is. Maar daar blijft het niet bij, Arnout verdiept zich echt in het repertoire dat hij speelt. Over SoulFood zegt hij bijvoorbeeld: ‘Het vinden van de juiste balans om de gevoeligheid van de stukken goed over te brengen is elke keer weer een uitdaging en een avontuur.’

Naast SoulFood speelt Arnout in diverse andere bezettingen, variërend van pop tot big band tot salsa.

Ronald Kamphuis

Jubeleum middag

Ronald Kamphuis

Ronald speelt al gitaar sinds hij een gitaar kan vasthouden. Hij speelt en speelde naast SoulFood in een aantal zeer uiteenlopende bands en stijlen. Ik noem bijvoorbeeld gypsy-jazz met Swinging Strings en Manouche, funky jazz (jazzy funk?) met want2swing bigband, eigentijdse pop met Flux. Ronald tourde met Jan Kuiper, stond op Eurosonic, Into the great wide open, in Paradiso en op vele andere podia en op 21 mei staat hij op Jubeleum!

Net als Arnout is ook Ronald een muzikant die verder kijkt dan alleen zijn eigen partij. Over SoulFood bijvoorbeeld zegt hij: ‘Deze nummers hebben vaak een enorme diepgang. Niet alleen tekstueel maar zeker ook muzikaal. Na optredens met SoulFood hebben we de mooiste reacties mogen ontvangen. Een lach en soms een traan, doodse stilte en daverend applaus. Daarvoor doen we dit’.

Jack Criens

Jubeleum Avond

Jack Criens

Als jonge jongen probeerde Jack een keer voor de gein een drumstel in de oefenruimte van een buurjongen. Hij bleek, min of meer tot zijn eigen verbazing, al te kunnen drummen. Dat neemt niet weg dat hij zich via muziekschool en conservatorium verder bekwaamde als drummer. Hij voelt zich thuis en heeft ervaring in diverse stijlen, van jazz tot rock en alles daartussen. Jack speelde in talloze bezettingen in zowel Nederland als Duitsland. Hij staat bekend om zijn ‘goeie tik’: Jack swingt. Onder zangers is Jack een graag geziene drummer, omdat hij ook heel zacht kan spelen en omdat hij goed luistert en de sfeer oppakt.

Vincent Grit

Jubeleum Avond

Vincent Grit

Vincent is pianist in hart en nieren. Ik ken niemand die zo enthousiast, bevlogen en stimulerend achter zijn instrument zit als Vincent. Zijn vingers lijken rechtstreeks verbonden met zijn oren. Hij kan als geen ander ‘intunen’ op de mensen met wie hij muziek maakt. Vincent is mede daarom bij zangers geliefd als pianist. Onder de vocalisten die hij regelmatig begeleidt bevinden zich Klaas Spekken en Laura Fygi.

Of hij nu samen met een zangeres op het podium staat of deel uitmaakt van een grote band, of het nu gaat om jazz, pop, funk of kleinkunst, of het gaat om een klein luisterliedje of een dampende dance-track: Vincent heeft er ervaring mee en zal met veel genoegen zijn waardevolle bijdrage aan het geheel leveren.

Hans Lass

Jubeleum Avond

Hans Lass

Hans is geboren en getogen in Hamburg en in de jaren ’90 naar Groningen gekomen om hier bas te studeren.  Hans speelt zowel contrabas als elektrische bas en is van alle markten thuis. In de jazz-scene is Hans een graag geziene bassist, niet in de laatste plaats vanwege zijn grote repertoirekennis en zijn steady tempo. Maar Hans speelt net zo steady en groovy in soul-formaties als Bufu Sanna en Aretha Tribute. Of in een latin-formatie als Los Hermanos.

Hans werkt vaak samen met vocalisten, zowel op sessies als in vaste bezettingen. Met Hans achter je is het altijd net even iets fijner intoneren.

Marijke van Berkum en Ilse Dollekamp

Jubeleum Avond

Marijke van Berkum en Ilse Dollekamp

Door de jaren heen hebben Marijke, Ilse en ik in verschillende bezettingen met elkaar gezongen. De meest recente vorm is in Aretha Tribute en in die hoedanigheid zullen ze vanavond ook te zien zijn. We zijn een dikke twintig jaar geleden begonnen met een bandje dat ‘Miss Jones to you’ heette, waarmee we popliedjes meerstemmig arrangeerden en uitvoerden. Soms waren we met z’n drieën, soms met vier en soms met vijf personen. Er zitten qua tijd grote gaten in onze samenwerking; het leven had een beetje de neiging om af en toe tussenbeide te komen. Maar op de een of andere manier zoeken we elkaar ook altijd weer op om weer samen aan iets leuks te beginnen. We zingen gewoon heel graag samen.

Meezingen

Er zijn twee rubrieken die uitnodigen tot meezingen: A Meezing Moment en Samen. Nu weet ik dat niet iedereen het leuk vindt om te zingen, dus ik zeg maar vast: als je niet wilt hoeft het natuurlijk niet. Maar ik weet ook dat zingen heel aanstekelijk kan werken en met zoveel zangers in da house hoop ik toch regelmatig een zingende zaal te horen :-).

Als je het leuk vindt al een beetje te kunnen zien om welke liedjes het gaat: zie hieronder!