Kan iedereen zingen?                                                                                                                                                1

Soms zeggen mensen tegen mij dat ik altijd zeg dat iedereen kan zingen. Dat is niet helemaal waar. Er wordt mij vaak gevraagd of ik vind dat iedereen kan zingen en mijn tekst is dan: ‘Iedereen kan groeien’, waarmee ik bedoel dat iedereen zich kan verbeteren als zanger. Het is een antwoord dat al ruim 20 jaar meegaat en ik sta er nog steeds 100% achter.

Maar zoals zo vaak bij goed bruikbare antwoorden op veelgestelde vragen: het is eigenlijk geen antwoord op de vraag. Het zegt meer over mijn opvattingen over leren dan over de zangcapaciteiten van mensen in het algemeen.

Dat ligt ook wel een beetje aan de vraag, die een stuk ingewikkelder is dan je op het eerste gezicht zou denken. Want wat bedoel je bijvoorbeeld met zingen? Is dat wat een moeder doet om haar kleintje tot rust te brengen? Is dat wat jij doet onder de douche? Is dat wat mensen in koren en op podia doen? Is dat wat Beyoncé doet of Anne Sofie von Otter?

Wat bedoel je met ‘Kan’? Als je heel slecht zingt, zing je toch; kun je dan zingen of niet?

Of wilde je graag weten of iedereen goed kan worden? Stel dat het eigenlijk daarover gaat: wanneer is iemand goed? Als iemand zuiver kan zingen? Een mooie klank kan maken? Goed een tekst kan interpreteren? Is het goed als je heel hard kunt, of juist heel zacht, of juist een goede middenweg kunt vinden? Of is het pas goed als je dat allemaal kunt?

Of gaat het om wat de buitenwereld ervan vindt? Ben je bijvoorbeeld goed als je veel op het podium staat? De trouwe kijker van Holland’s Got Talent zou kunnen denken dat het vooral belangrijk is welke kleren je aan hebt. Is dat zo, en wat moet je dan aan? Als je niet meer hip bent en niet meer goed verkoopt, ben je dan een slechtere zanger(es) geworden?

Kortom: er valt nogal wat over dit onderwerp te zeggen. Veel meer dan mijn standaardantwoord en zeker veel meer dan de vragensteller op de eerstvolgende borrel wil weten. En laat ik het nou leuk vinden om er veel meer over te zeggen. Daarom ga ik een aantal blogs schrijven over deze vraag: kan iedereen zingen?