Je leert nergens zo veel als op een podium. Daar ga je het opeens ‘in het echt’ doen. Daar voel je de zenuwen in al hun hevigheid; of misschien kom je er achter dat je eigenlijk helemaal niet zo veel last van zenuwen hebt! Liedjes die je op een podium gaat zingen bereid je vaak net iets beter voor dan je andere repertoire. En het is net dat extra stapje dat je zo veel verder kan helpen. De meeste mensen blijven zich een leven lang herinneren hoe hun eerste optreden verliep, welk lied je zong, met wie dat was, hoe het publiek reageerde…  Je leert samenwerken met andere muzikanten. Je leert nog beter je verhaal te vertellen, want nu zijn er meer mensen die naar je luisteren. Je leert problemen snel en handig op te lossen, want meestal gaat het net een beetje anders dan je geoefend had. Kortom, het podium is een fantastische leermeester.

Daarom wil ik mijn cursisten de gelegenheid geven om met enige regelmaat op een podium te staan. Hiervoor is Stages ontworpen. Dit bestaat uit een aantal podia, met elk een eigen karakter, waarbij Stage 1 het minst spannend is en Stage 3 het meest spannend.

Stage 1

Dit is een podium voor iedereen die er gebruik van wil maken, dus niet alleen voor cursisten van Zing Je Eigen Lied. Het vindt plaats in mijn lesruimte. De data staan op de site, rechts op de homepage waar de evenementen worden aangekondigd. Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers met maximaal 1 gast. De prijs is € 5 per persoon.  Je kunt jezelf begeleiden (piano en gitaar aanwezig), je kunt iemand meenemen om je te begeleiden of je kunt mij daarvoor vragen. Je kunt ook met een karaoke-file meezingen. Ik noem Stage 1 het minst spannend, omdat we ‘onder ons’ zijn. Het is bedoeld als gelegenheid om het podium uit te proberen.  Je hebt een klein, maar heel zichtbaar publiek. Vanwege de groepsgrootte en de omstandigheden ligt het voor de hand om niet alleen je applaus in ontvangst te nemen, maar ook feedback aan de groep te vragen als je dat wilt. Ik vraag dan weer aan de groep om geen feedback te geven als daar niet om gevraagd wordt.

Je moet je wel van te voren opgeven. Geef je naam, telefoonnummer en het lied dat je wilt zingen door via het contactformulier op de site, een mail naar fenny@zingjeeigenlied.nl of via 06-10 50 45 48.

 

Stage 2

Dit is een podium dat is voorbehouden aan cursisten van Zing Je Eigen Lied. We noemen het: Students on Stage. Ik zorg voor een geschikte zaal en een band, de cursisten zorgen voor publiek. Voor Stage 2 wordt iets meer van de deelnemers gevraagd dan voor Stage 1, want er zit een zaal vol betalende bezoekers. Iedereen die les heeft bij Zing Je Eigen Lied is van harte welkom om mee te doen, niveau, ervaring en leeftijd maken natuurlijk niks uit. Er wordt alleen wel van je gevraagd je zo goed mogelijk voor te bereiden. We kiezen samen een geschikt lied om op dit podium te zingen en bereiden dat tot in de puntjes voor. Het is noodzakelijk om bij de repetitie met de band aanwezig te zijn, zodat alle afspraken duidelijk zijn en je kunt wennen aan dat nieuwe geluid. Op deze middag kun je aan je vrienden en familie laten zien en horen waar je in je zanglessen naar toe gewerkt hebt. Ik nodig alle cursisten van harte uit om samen te werken aan dit concert, bijvoorbeeld door voor elkaar achtergrondkoortjes te zingen of door een duet te zingen. En als het repertoire zich ervoor leent, sluiten we het concert af met een dansset: dansbare liedjes, zodat het publiek zich ook op de dansvloer kan vermaken.

 

Stage 3

Dit is een open podium voor iedereen die er gebruik van wil maken, dus niet alleen voor cursisten van Zing Je Eigen Lied. Het is namelijk bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om een liedje te zingen voor publiek. Het vindt plaats in een café in Groningen (ik ben nog op zoek) en ik zorg voor een pianist of gitarist om de zangers en zangeressen te begeleiden. Het is bedoeld als een soort sessie. Je kunt dus niet van tevoren repeteren. Dat betekent dat er heel onverwachte dingen kunnen gebeuren. Dat is heel leerzaam en soms leuker dan je had verwacht, soms niet.  Anders dan vroeger moet je je minimaal 3 dagen van tevoren opgeven voor dit podium en zijn er kosten verbonden aan de deelname. Het gaat alleen door bij voldoende belangstelling! De data staan op de site, rechts op de homepage waar de evenementen worden aangekondigd.