Uit volle borst – workshop over adem


WAAROM KIES JE VOOR DEZE WORKSHOP?

Als je wel eens ‘dichtslaat’, of moet knijpen voor hoge noten, moet persen als je harder wilt zingen, denkt dat ademsteun hard werken is, vermoeid raakt van zingen of ongelukkig, denkt dat je vooral met je buik moet ademen of dat laag ademen altijd goed is en dat hoog ademen altijd fout is…dan is dit een geschikte workshop voor jou.

WAAR GAAT HET OVER?

Uit Volle Borst is een workshop over adem. Als de samenwerking tussen adem en stem goed is, dan voelt zingen niet moeizaam, maar vrij.  Je hoeft niet te knijpen, te persen of te duwen. Het strottenhoofd opent zich en de stembanden kunnen vrij bewegen en klank maken. Je stem ‘zweeft’ als het ware naar buiten. Op die manier word je blij en vrolijk van zingen! Dat heet ‘ademsteun’ en dat is veel minder hard werken dan je misschien denkt.
De sleutel is om bij het ademen goed gebruik te maken van je borstkas. Vaak is er vooral aandacht voor de buik en wordt de borstkas een beetje buiten beschouwing gelaten. Vandaag niet, vandaag leren we ademen en zingen met een geheven borstbeen en brede flanken. Je leert ook je rug te gebruiken bij het ademen en vooruit, je buik doet ook mee. Je leert en ervaart dat er op die manier meer ruimte ontstaat voor je stem. En er is aandacht voor de balans tussen actie en ontspanning.

WAT NEEM JE ERVAN MEE?

Na afloop van de workshop heb je meer inzicht, of wellicht een ander inzicht, in de samenwerking tussen adem en stem en heb je een heel aantal oefeningen tot je beschikking waarmee je die samenwerking kunt optimaliseren. Daarmee wordt het zingen gemakkelijker, lichter, vrijer en blijer.

WAAR IS HET EN WANNEER?

Je kunt de workshop online volgen of in de lesruimte: Neutronstraat 7-14 in Groningen. In het laatste geval wordt de workshop uitgebreid met een lunch en een masterclass. Zaterdag 8 augustus 2020, 11 uur.

ZIN IN MEER:

ZomerZoemen, Vrij om te zingen, Op Fietse, ZomerLesweek