ZomerZoemen – workshop over resonans


WAAROM KIES JE VOOR DEZE WORKSHOP?

Als je stem niet altijd als één geheel klinkt, als je graag wilt ervaren hoe ontspannend het geluid van je eigen stem kan zijn, als je het moeilijk vindt om te volgen in plaats van te sturen, als het begrip ‘contact maken met je stem’ je niet zoveel zegt, of juist wel en je wilt er meer van….dan is dit een geschikte workshop voor jou

WAAR GAAT HET OVER?

ZomerZoemen is een workshop over resonans. Dit betekent ‘meetrillen’. Geluid, dus ook stemgeluid, bestaat uit trillingen. Die kun je horen, maar je kunt ze ook voelen. Je voelt resonans in je lichaam, maar de trillingen bewegen zich ook naar buiten, waar je ze kunt horen. Het geluid breidt zich uit, als kringen in het water. Veel mensen ervaren dat het heel ontspannend werkt om te focussen op resonans. De trillingen zelf zijn ontspannend, vergelijkbaar met een massage van binnenuit. Maar ook de focus is belangrijk. Je verlegt je aandacht van wat je stem moet doen naar de vraag wat hij teweeg brengt. Daar is geen goed of fout antwoord op en het levert meer op dan je misschien zou denken.
Je leert en ervaart dat hoge tonen een andere resonans hebben dan lage tonen, dat er verschil is tussen klinkers en medeklinkers, ook onderling, en dat niet iedereen de oefeningen hetzelfde ervaart. Dat laatste hoeft ook niet, de waarde van dit onderwerp zit in de aandacht voor jezelf en je eigen stem.

WAT NEEM JE ERVAN MEE?

Na afloop van de workshop heb je op een ander niveau contact met je stem en een aantal oefeningen waarmee je zelf dat contact kunt verdiepen. Deze oefeningen helpen je ook om je stem meer tot één geheel te smeden, om registerovergangen soepel te passeren en om met minder moeite en inspanning te kunnen zingen. Het kan ook een goede ingang zijn om emotie toe te laten in je klank, zodat je teksten echt kunt laten spreken.

WAAR IS HET EN WANNEER?

Je kunt de workshop online volgen of in de lesruimte: Neutronstraat 7-14 in Groningen. In het laatste geval wordt de workshop uitgebreid met een lunch en een masterclass. Zaterdag 15 augustus 2020, 11 uur.

ZIN IN MEER?

Uit Volle Borst, ZomerLesweek, Vrij om te zingen, Op Fietse