VISIE


Aanleg

Mensen zijn allemaal verschillend, met verschillende eigenschappen, voor- en afkeuren en vaardigheden. Voor mij worden mensen vooral gedefinieerd door waar ze van houden, door hun voor- en afkeuren dus. Mensen die met volle aandacht en overgave bezig zijn met iets dat zij waardevol vinden raken mij altijd. Wie zich laat leiden door wat hij graag doet zoekt vanzelf een omgeving op waar hij graag wil zijn en ontwikkelt eigenschappen en vaardigheden die goed bij die omgeving passen.

Iedereen kan groeien

Dit is mijn visie in een notendop: iedereen kan groeien. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat iedereen zich altijd kan verbeteren. Daarnaast dacht ik dat de een wel meer talent zou hebben dan de ander. Dat laatste weet ik nu niet meer zo zeker, of ik weet niet of dat belangrijk is. Daarom vraag ik mij niet meer af of mensen talent hebben. Ik weet wel zeker dat ontwikkeling belangrijk is. Ook als je talent lijkt te hebben blijf je steken als je jezelf niet ontwikkelt; ook als je minder talent lijkt te hebben ga je vooruit als je jezelf wel ontwikkelt.

Verruim je perspectief

Juist doordat wij onderling verschillen kunnen we elkaar de mogelijkheid bieden om de wereld eens door een andere bril te bekijken. Vaak doen we ons best om ‘de neuzen dezelfde kant op te krijgen’. Dat verhoogt de efficiëntie, maar het beperkt ons gezamenlijk gezichtsveld. Een belangrijke waarde van de kunsten is voor mij dat zij ons via de blik van de kunstenaar een andere kijk op de werkelijkheid gunnen en daarmee ons perspectief verruimen.

Deel je perspectief

Ik ga ervan uit dat deze waarde in elk mens te vinden is. Iedereen heeft door zijn eigen ervaringen en ideeën zijn eigen beeld van de wereld en het is altijd interessant om dat te delen. Ik heb in ieder geval nog nooit een saai mens ontmoet. Daarom heet mijn lespraktijk ‘Zing Je Eigen Lied’: omdat ik je graag wil stimuleren om je eigen stem te laten horen.

Opvatting en expressie

Je hoeft daarvoor nog niet per se een heel vaardige zanger(es) te zijn, maar dat kan wel helpen. Alle aspecten die in een zangles aan bod komen,  techniek, muzikaliteit, teksten, podiumpresentatie, zijn uiteindelijk bedoeld om je eigen opvatting en expressie vorm te kunnen geven. Hoe vaardiger je wordt, hoe meer mogelijkheden je hebt om je uit te drukken.  Verbeterde vaardigheden zijn vaak de uitkomst van veel oefenen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel ‘vlieguren’ je wilt maken.  Hoe meer je zelf aan de slag gaat, hoe meer rendement je uit je lessen kunt halen.

Er is altijd een manier

Ik vind het niet interessant wie beter is dan wie. Ik ben wel heel erg nieuwsgierig naar hoe goed jij kunt worden en wat ik daaraan bij zou kunnen dragen. Daarbij kijk ik niet alleen naar wat je nog wilt bereiken, maar ook naar wat je al hebt. Als het linksom niet werkt, proberen we het rechtsom; er is altijd nog een manier. Ik wil zelf graag de beste docent worden die ik kan zijn. Daarom blijf ik mezelf ontwikkelen, door studie, door contact met collega’s, door zelf op te blijven treden en lessen te nemen en natuurlijk ook door veel les te geven en goed naar mijn cursisten te luisteren.