Waarom kies je voor deze workshop?

Je kiest deze workshop als je teksten eigenlijk niet zo belangrijk vindt, hoewel ze een groot deel van het lied uitmaken, of als je teksten juist wel heel belangrijk vindt en meer handvatten wilt om er goed mee om te gaan; als je je afvraagt hoe je gevoel ‘in een lied kunt stoppen’ of kunt ‘overbrengen’ op je publiek, als je worstelt met je uitspraak en/of je articulatie….

Waar gaat het over?

Deze workshop gaat over ‘dictie’. Dat is een term, gebruikt door zangers en sprekers, die alles bestrijkt wat woorden bevat. Er is een technische kant die o.a. bestaat uit het onthouden van teksten, het op de juiste wijze uitspreken van klanken en talen en verstaanbaarheid. Er is ook een artistieke kant die o.a. bestaat uit het interpreteren van de tekst: waar gaat het over, wat zegt het mij, wat wil ik ermee zeggen?
Deze twee kanten zijn niet los van elkaar te zien en onmoeten elkaar in deze workshop o.a. in articulatie (het vormen van klanken) en frasering (het vormen van zinnen) en in het zoeken van jouw authentieke klank.

Wat gaan we doen?

Je kunt een lied gebruiken dat je al kent en dat voor jou betekenisvol is. Als je dat lastig vindt kun je het door mij gekozen lied instuderen: Vincent van Don McLean. Je hebt meer aan de workshop als je (een deel van) het lied uit het hoofd kunt zingen. Voor de lunch gaan we als groep aan de slag met oefeningen voor zowel de technische als de artistieke kant van dictie. We gebruiken daarvoor o.a. de teksten we hebben gekozen. Je krijgt een hand-out mee.
Na de lunch krijgt de workshop de vorm van een masterclass. Dat betekent dat iedere deelnemer individueel een (deel van) het gekozen lied gaat zingen, waarbij het geleerde meteen kan worden toegepast. De rest van de deelnemers is op dat moment publiek en klankbord.

Wat neem je ervan mee?

Na afloop heb je meer inzicht in hoe je teksten kunt benaderen, hoe je gevoel en verstand hierin laat samenwerken, hoe je mensen kunt raken zonder zelf al te emotioneel te worden en hoe je ook je techniek kunt gebruiken om je dictie te verbeteren.

Waar is het en wanneer?

Zing Je Eigen Lied, Lamsoor 2E in Groningen. Zaterdag 5 augustus, van 11.00 tot uiterlijk 15.00 uur. De duur van de workshop hangt mede af van het aantal deelnemers.

Wat kost het?

De workshop kost € 40 p.p. inclusief thee, water en lunch.

Meedoen?

Geef je hier op, of stuur een mail naar fenny@zingjeeigenlied.nl

Zin in meer?

ZomerLesweek, Power en Wielewaal gaat wandelen!